La història

Els armats de Sant Vicenç formen part de la història de l’Auto Sacramental i de la Processó de Divendres Sant. La seva trajectòria està marcada pels esdeveniments històrics de la nostra vila, l’any 1945 a la sortida dels actes litúrgics de la parròquia un antic Centurió d’una forma espontània va declamar el seu discurs, a continuació, ho van fer Jesús i els Apòstols, un any després va sortir una petita Processó d’armats que va sortir com va poder, amb roba llogada. 

L’any 1951 vàrem poder lluir roba pròpia, preparada i cosida desinteressadament pel sastre i algunes modistes, el casc era de cartó premsat i pintat i les cuirasses de fusta, vuit anys després s’estrenaren els cascos metàl·lics i cromats, des d’aleshores s’han anat fent millores al vestuari, el 1973 s’estrenaren els “petos d’escai” fets pel baster, més endavant es varen fer capes i vestits, el 1991 s’estrenen les sandàlies noves, el 1993 es reorganitza la tropa amb la inclusió de l’estendard, obra de l’escultor Joan Mainé i Torras. 

En 1995, els armats varen sortir de Sant Vicenç per primera vegada en molts segles, va ser a Cervera dins del marc del 2n. Congrés de Cultura Popular. Un any després varen acompanyar als armats de Martorelles a la seva Processó de la Mare de Déu de Montserrat. L’any 1999 vàrem participar en la trobada de manaies i armats de Catalunya què es va fer a Banyoles dintre dels actes del 50è aniversari dels seus manaies. 

En 2004 vàrem participar en la trobada de les comarques tarragonines al Pla de Santa Maria on vàrem estrenar la marxa dels Armats de Sant Vicenç. L’any 2005 van incorporar als armats un grup de noies que toquen un instrument tradicional com és la gralla que fa la música de les marxes.

En 2008 estrenem roba que intenta ser una rèplica de la roba que es portava al 1914. 

Els armats van manats pel Centurió que a l’Auto sacramental pronuncia una arenga als seus soldats i també pel Capità manaia que amb les seves pendolades dirigeix als armats a toc de corneta i timbal. Enguany comencem a refer els “petos”, els vestits i els cascs, els nostres armats és un grup dinàmic i en continua evolució que conserva el millor possible les seves tradicions. 

L’arenga del Centurió a l’Auto sacramental és un esdeveniment esperat any darrere any, les pendolades del Capità manaia dreta esquerra a la Processó, el voleiar de les capes vermelles, el so del timbal i el picar de llances, fan d’aquest grup un dels més vistosos a la nostra Setmana Santa.

Vídeos

Tens a la teva disposició un recull de vídeos a la xarxa de la Processó de Sant Vicenç dels Horts.

Potser t’interessa:

Fes click a la imatge per visitar la pàgina.