Cos de Portants del Sant Crist

La història

El papa Joan Pau II, seguint la tradició de l’Església pel que fa als màrtirs, ha considerat sants els qui van morir per Jesucrist en el desgavell civil del 1936-1939. Per tant, el Cos de Portants del Sant Crist ostenta l’honor d’haver estat fundat per un sant. 

En prendre possessió de la nostra parròquia l’any 1927, el zel apostòlic de Mn. Josep Duran el mena a millorar persones i estructures. Primer organitza diversos grups i poleix diverses administracions amb molt d’encert; després s’orienta vers l’administració del Sant Crist. En aquells moments eren administradors uns feligresos carregats, ensems, de bona voluntat i d’anys. Els seus noms són: Joan Boloix, Vicenç Boltà i Josep Morral. 

Tenien la seva peculiar manera de portar la sagrada imatge que venia de l’antigor. També administraven la processó del Dijous Sant i els sermons; és a dir, el que ara diem “Auto Sacramental”. Al principi del 1929, un diumenge des de la trona el bo Mn., prudent, amb delicadesa, fa un elogi dels antics administradors i els nomena socis honoraris de la nova associació que es dirà: Cos de Portants del Sant Crist. A continuació invita al jovent a formar-ne part.

 

Es presenten els 15 joves següents: Josep Morral, Jaume Tuset, Francesc Perals, Joaquim Via, Enric Aymerich, Antoni Martí, Joan Boltà, Joan Juncadella, Pepe López, Vicenç Berenguer, Josep M. Boloix, Josep Casanovas, Llorenç Boloix, Ginés Rosique i Eudald Llinàs.

A la primera reunió dels quinze, el Mn. Els exposa la importància i la responsabilitat de ser portants de Nostre Senyor a la Creu i els anuncia que s’ha posat en contacte amb la Pia Unió de Portants del Sant Crist de Barcelona, per tal que vinguin un dia a Sant Vicenç dels Horts. Van venir i van ensenyar una manera moderna, estèticament més polida de portar i traspassar d’un portant a l’altre la imatge de Crist a la Creu.

El primer viacrucis del nou flamant Cos de Portants tingué lloc el primer diumenge de Quaresma de 1929 i va aplegar molta gent de la nostra població. Es va fer conjuntament amb els Portants de la Catedral i els de l’església Pia de Barcelona.

Posteriorment el nou rector Mn. Jaume Casas i després Mn. Mateu Santacana donen suport al cos de Portants, el qual continua millorant l’acte sacramental i la processó.

El Cos de Portants, com a cos viu que és, no para de créixer i d’expandir-se en les seves activitats. Està format 20 persones de totes les edats i té un consiliari; s’organitza mitjançant una junta directiva formada per un president, un secretari, un tresorer i tres vocals.

Els consiliaris al llarg dels anys han estat:

 • Mn. Josep Duran, de 1929 a 1936.
 • Mn. Joan Tous, de 1940 a 1954.
 • Mn. Jaume Casas, de 1954 a 1977.
 • Mn. Mateu Santacana de 1977 a 2015.
 • Mn. Anton Roca, des de 2015.
 

Els presidents han estat:

 • Joan Boltà i Nicolau, de 1929 a 1939.
 • Enric Aymerich i Rigol, de 1939 a 1964.
 • Joan Perals i Aymerich, de 1964 a 1966.
 • Isidre Palau i Balcells, de 1966 a 1978.
 • Antoni Marcé i Ferrés, de 1978 a 2008.
 • Josep M. Aymerich i Boltà, de 2008 a 2010.
 • Joan Ruiz des de 2010.

Potser t’interessa:

Fes click a la imatge per visitar la pàgina.